Topinambury (nejen) pro diabetiky a milovníky fastfoodu


Topinambury si dnes nÄ›kteří lidé pÄ›stují na zahradách jako okrasné rostliny. PÅ™ipomínají sluneÄnice a daří se jim na rozmanitých půdách, kde se velmi rychle množí. Velmi cenné jsou vÅ¡ak pÅ™edevším jejich hlízy, které jsou jedlé zasyrova, i upravené tepelnÄ›. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů a mimo jiné i vlákninu.

topinambury na poli

Kdo by mohl nebo měl konzumovat topinambury

Konzumenti fastfoodu – fastfood, jinými slovy rychlé obÄerstvení, má nÄ›co do sebe. StaÄí jen zajít k „hladovému okénku“ nebo do specializované prodejny, kde vám jej naservírují bÄ›hem pár minut, a v podstatÄ› ihned zaženete hlad, a to velmi efektivnÄ›. PrávÄ› díky této pÅ™ednosti si získal oblibu takÅ™ka na celém svÄ›tÄ› – jednoduchá a rychlá příprava a pokrm je dostateÄnÄ› chutný. Jenže to má nÄ›kolik vad na kráse. Kupříkladu hamburger nebo cheesburger – vyrábí se z peÄiva z bílé mouky, prakticky bez živin a nevytrhne to ani plátek Äínského zelí nebo kousky okurky, papriky Äi rajÄat. V mase a sýru navíc není vláknina a to je jeden z nejvážnÄ›jších problémů fastfoodu.

květ topinamburu

Kdo konzumuje fastfood příliÅ¡ Äasto, schází mu vláknina, a nedostatek vlákniny způsobuje Å™adu civilizaÄních chorob – problémy s imunitou, alergie, neurologická onemocnÄ›ní, srdeÄnÄ› cévní choroby, nemoci trávicího traktu, vedoucí až k rakovinÄ› atd.

ZvláštÄ› milovníkům rychlého obÄerstvení bychom mohli doporuÄit topinambury, kde je velmi mnoho vlákniny, zvané Inulin, a nejen tÄ›m. SamozÅ™ejmÄ›, že topinambur je vhodný pro každého, kdo si chce udržet svěžest, vitalitu a pevné zdraví i ve vyšším vÄ›ku.

Diabetici – topinambury Diatop mají velmi nízký glykemický index právÄ› díky vlákninÄ›, která zpomaluje proces vstÅ™ebávání sacharidů. Je to ideální potravina zejména pro diabetiky a lze ji konzumovat pravidelnÄ›, a to jak samostatnÄ›, tak i jako souÄást dalších pokrmů. Díky topinamburům se v dobÄ› renesance v lidské populaci (prostých lidí, nikoli Å¡lechty) téměř nevyskytoval diabetes a obezita. Tehdy se tyto plodiny u nás pÄ›stovaly „ve velkém“.