Topinambury si dnes nÄ›kteřà lidé pÄ›stujà na zahradách jako okrasné rostliny. PÅ™ipomÃnajà sluneÄnice a dařà se jim na rozmanitých půdách, kde se velmi rychle množÃ. Velmi cenné jsou vÅ¡ak pÅ™edevÅ¡Ãm jejich hlÃzy, které jsou jedlé zasyrova, i upravené tepelnÄ›. Obsahujà mnoho vitamÃnů a minerálů a mimo jiné i vlákninu.
Kdo by mohl nebo měl konzumovat topinambury
Konzumenti fastfoodu – fastfood, jinými slovy rychlé obÄerstvenÃ, má nÄ›co do sebe. StaÄà jen zajÃt k „hladovému okénku“ nebo do specializované prodejny, kde vám jej naservÃrujà bÄ›hem pár minut, a v podstatÄ› ihned zaženete hlad, a to velmi efektivnÄ›. PrávÄ› dÃky této pÅ™ednosti si zÃskal oblibu takÅ™ka na celém svÄ›tÄ› – jednoduchá a rychlá pÅ™Ãprava a pokrm je dostateÄnÄ› chutný. Jenže to má nÄ›kolik vad na kráse. KupÅ™Ãkladu hamburger nebo cheesburger – vyrábà se z peÄiva z bÃlé mouky, prakticky bez živin a nevytrhne to ani plátek ÄÃnského zelà nebo kousky okurky, papriky Äi rajÄat. V mase a sýru navÃc nenà vláknina a to je jeden z nejvážnÄ›jÅ¡Ãch problémů fastfoodu.
Kdo konzumuje fastfood pÅ™ÃliÅ¡ Äasto, scházà mu vláknina, a nedostatek vlákniny způsobuje Å™adu civilizaÄnÃch chorob – problémy s imunitou, alergie, neurologická onemocnÄ›nÃ, srdeÄnÄ› cévnà choroby, nemoci trávicÃho traktu, vedoucà až k rakovinÄ› atd.
ZvláštÄ› milovnÃkům rychlého obÄerstvenà bychom mohli doporuÄit topinambury, kde je velmi mnoho vlákniny, zvané Inulin, a nejen tÄ›m. SamozÅ™ejmÄ›, že topinambur je vhodný pro každého, kdo si chce udržet svěžest, vitalitu a pevné zdravà i ve vyÅ¡Å¡Ãm vÄ›ku.
Diabetici – topinambury Diatop majà velmi nÃzký glykemický index právÄ› dÃky vlákninÄ›, která zpomaluje proces vstÅ™ebávánà sacharidů. Je to ideálnà potravina zejména pro diabetiky a lze ji konzumovat pravidelnÄ›, a to jak samostatnÄ›, tak i jako souÄást dalÅ¡Ãch pokrmů. DÃky topinamburům se v dobÄ› renesance v lidské populaci (prostých lidÃ, nikoli Å¡lechty) téměř nevyskytoval diabetes a obezita. Tehdy se tyto plodiny u nás pÄ›stovaly „ve velkém“.